I Skole Undervisning 03

Når andre har ansvaret

Børn med diabetes kan deltage i klassefester, overnatte hos venner og tage med på lejrskole ligesom alle andre børn.

Når dit barn skal på besøg hos bedsteforældrene, på lejrskole eller gerne vil overnatte hos en ven/veninde, er det helt naturligt, at der dukker bekymringer op, men børn med diabetes kan være med på lejrskole og til børnefødselsdag ligesom alle andre børn.

Særligt til at begynde med er der nogle overvejelser og nogle forholdsregler, så dit barn føler sig tryg ved at deltage og efterhånden bliver klædt på til at kunne stå på egne ben i kortere perioder.

Naturlige bekymringer

Det er forskelligt, hvornår dit barn er klar til at drage ud i verden på egen hånd, og det kan være en svær balancegang for forældre at skulle give snor og samtidig have fat i den lange ende. Dit barn skal have det ansvar, som han eller hun kan bære – hverken mere eller mindre.

Dit barn vil lære sin diabetes at kende

Som tiden går, bliver dit barn ældre, mere ansvarlig og lærer sin krops symptomer bedre at kende. Det er naturligt, at dit barn i nogle perioder vil have fint styr på sin diabetes, mens det i andre perioder driller og er en træls følgesvend.

Dine bekymringer vil nok altid være der, både i de gode perioder og i de lidt svære perioder – det er helt naturligt.

Gode råd, når du skal overlade ansvaret til andre

    Gode råd, når du skal overlade ansvaret til andre
  • Oplæring og viden

    + -

    Det er en stor opgave at passe et barn med diabetes – især hvis man ikke ved, hvad man skal gøre.

    Derfor er det vigtigt at informere de voksne, der er omkring dit barn, så de er trygge ved opgaven og vide, hvor og hvornår de skal hente hjælp, hvis de bliver i tvivl.

    Det afhænger naturligvis af barnets modenhed og alder, hvor meget viden der er brug for. Typisk vil det dreje sig om, hvornår og eventuelt også hvordan de skal måle blodsukker og give insulin til maden. Det er også vigtigt at informere om, hvornår og hvordan de skal handle i tilfælde af problemer med enten høje eller lave blodsukre.

    Mange familier har bedsteforældre eller venner, som gerne vil give en hånd med. Giv dem lov til at hjælpe – også selvom de ikke kan klare opgaven helt så godt, som du selv kan.

    I dag har mange børn pumpe og sensor. Det er ofte en fordel, når børn er væk fra hjemmet, men i nogle tilfælde kan det være svært for ældre personer, der ikke føler sig tryg ved teknikken.

    Det er vigtigt, at dit barns liv fortsætter som før. Når børn får den støtte, de har behov for, kan de indgå på lige fod med andre børn og unge. Lad andre voksne omkring dit barn have ansvaret for en stund. Det giver dig og resten af din familie mulighed for at samle kræfter og have mere overskud til dit barn, når han/hun kommer glad tilbage fra besøg hos kammerater eller bedsteforældre.

  • Legeaftaler

    + -

    Hvis dit barn har en mobiltelefon, er der mulighed for at hjælpe og guide gennem telefonen, hvis der opstår tvivl eller problemer.

    Gode råd:

    • Lav nogle faste aftaler med dit barn om, at telefonen skal være i nærheden, og at den ikke må være på lydløs
    • Sørg for at hjælpe legekammeraternes forældre til at blive mest muligt trygge, når dit barn er på besøg. Du kan f.eks. ringe til dem og forklare, hvad de skal være opmærksomme på og lyt til, hvad de evt. bekymrer sig for.

    Hav Legeguiden med i tasken

    Diabetesforeningen har udviklet en lille, overskuelig legeguide, der kan bruges, når dit barn leger ude. Efterhånden som dit barn bliver ældre, vil det have mindre brug for den, men til en start er den god at have med.

  • Overnatning

    + -

    Det er helt naturligt, hvis du er bekymret, når dit barn skal overnatte hos nogen, der måske ikke kender lige så godt til diabetes, som du selv gør.

    Det kan føles som et stort ansvar at videregive, men de fleste vil gerne hjælpe og være ekstra ”på” for at hjælpe dit barn. Derfor er det en god idé at guide dem, dit barn overnatter hos, og aftale med dem, at de kan ringe, hvis de er i tvivl om noget.

    Når dit barn skal overnatte hos en ven, kan I lave mange af de samme aftaler, som når han/hun har en legeaftale.

    Gode råd til overnatningen:

    • Tal med de voksne om, hvad dit barn skal have hjælp til
    • Vis, hvordan man giver insulin
    • Tal om, hvad de skal være opmærksomme på i forhold til højt og lavt blodsukker
    • Lav en aftale om måltider og målinger
    • Aftal med dem, at de altid kan ringe, hvis de er i tvivl om noget.

    Du kan fortælle, at dit barn kan få det samme at spise som alle andre, men at dit barn skal have insulin i forhold til de kulhydrater, de spiser. Hvis de og du vil blive inspireret til retter og opskrifter lavet ud fra Diabetesforeningen kostråd, er der masser af opskrifter at hente her:

  • Fritidsaktiviteter og sport

    + -

    Det er sundt at dyrke idræt og bevæge sig og være en del af et fællesskab. Som forælder til et barn med diabetes, kan det være en ekstra bekymring at sende sit barn afsted til fritidsaktiviteter.

    Tal derfor med trænerne om, hvad de skal være ekstra opmærksom på lave og høje blodsukre hos dit barn, samt at de kan få fat på jer på telefonen.

    Lær blodsukkeret at kende

    Det vil være naturligt, at du er med til aktiviteterne i en periode. Her kan I sammen finde ud fx hvor højt dit barns blodsukker skal ligge inden træning, om han/hun skal spise undervejs i træningen.

    Efterhånden vil du kunne slippe dit barn lidt efter lidt og lade barnet tage afsted sammen med kammerater og andre forældre.

    Gode råd ved sport

    Lav nogle aftaler med dit barn og trænerne om, hvordan I løser forskellige situationer fx ved højt og lav blodsukker, hvornår der skal måles blodsukker, og hvor juicen og druesukkeret ligger. Det vil gøre alle mere trygge

    Tal eventuelt med dit barns diabetessygeplejerske, om hvordan du bedst kan hjælpe dit barn gennem fritidsaktiviteterne. Nogle forældre vælger for eksempel helt at tage barnets pumpe af, når barnet er til idræt og måler blodsukkeret før, undervejs og efter træningen.

  • Fødselsdage

    + -

    De fleste børn bliver inviteret til børnefødselsdag hos klassekammeraterne. Det kan virke som en ny udfordring at skulle sende sit barn afsted uden at kende til menuen og dermed mængden af kulhydrater.

    Som forældre til et barn med diabetes kan der være mange forskellige måder at løse det på. Nogle forældre tager med til fødselsdagen og hjælper med alt det praktiske foruden at holde styr på sit barns diabetes. Andre er i nærhed, så de hurtigt kan komme og hjælpe og dosere insulinen. Der er også forældre, der inden fødselsdagen spørger til, hvad børnene skal have at spise.

    På den måde kan du bedre hjælpe dit barn over telefonen, når du ved, hvad de skal have. Det er ikke altid, at man kan være sikker på, hvad ens barn indtager.

    Hvis de og du vil blive inspireret til retter og opskrifter lavet ud fra Diabetesforeningen kostråd, er der masser af opskrifter at hente her:

App2 460X330

App til kulhydrattælling

Med vores gratis app, kan du let beregne det samlede indhold af kulhydrat i dit barns måltid.

Samlede Kulhydratlister

Kulhydratlister

Kulhydratlisterne er lige til at printe ud og tage med til børnefødselsdagen eller klassefesten. 

Lille Hjælper Til Skoletasken (1)

Legeguide

Legeguiden hjælper jer alle til at have trygge rammer, når dit barn har en legeaftale eller skal til fødselsdag.

1600X600px1

Er du bekymret?

Vi er her for at hjælpe