Graviditetsdiabetes

Mad _og _gravid

Har du fået at vide, at du har graviditetssukkersyge? Og undrer du dig nu over, hvad det egentlig er, hvad det kan betyde for dig og for dit ufødte barn?

Eller måske er du blevet indkaldt til en glukosebelastningstest og undrer dig over hvorfor, og hvad der nu skal ske?

Alt dette kan du lære mere om her og på de følgende sider.

Hvor mange får graviditetsdiabetes - og hvorfor?

Graviditetsdiabetes, graviditetssukkersyge, svangerskabsdiabetes, gestationel diabetes - alt sammen navnet på den midlertidige diabetes, der kan opstå under graviditet.

Ca. 1.800 gravide rammes årligt af graviditetsdiabetes i Danmark. Det er ca. 2-3 % af alle graviditeter.

Graviditetsdiabetes skyldes primært overvægt - men også andre faktorer spiller ind.

Hvad sker der i min gravide krop, når jeg har graviditetsdiabetes?

Ligesom type 2-diabetes er graviditetsdiabetes karakteriseret ved insulinresistens – dvs. at kroppens insulin ikke virker optimalt.

Når insulinet ikke virker optimalt, bliver sukkerstofferne fra maden, du spiser, i din blodbane og skaber forhøjet blodsukker. Og det er netop det høje blodsukker, du skal undgå.

Under en graviditet danner moderkagen hormoner, som bevirker at insulinbehovet bliver forøget. Normalt vil kroppen reagere ved at forøge produktionen af insulin, men ikke alle kvinder vil være i stand til at producere tilstrækkeligt med insulin og udvikler derfor graviditetsdiabetes.

Læs om symptomer på graviditetsdiabetes

Læs om screeningsprocessen

Læs om behandling af graviditetesdiabetes

Læs om, hvad graviditetsdiabetes betyder for dig

Læs om, hvad graviditetsdiabetes betyder for dit barn

Læs om Johanne, der fik konstateret graviditetsdiabetes i 25. uge

Læs om Sascha, der fik graviditetsdiabetes og udviklede type 2-diabetes

 

Kilde 

Senest opdateret:
25-08-2016
Sideansvarlig
Anne-Marie Karin Wegener Konstitueret afdelingschef for F&V, cand.scient. i biokemi, ph.d.