Vi bruger cookies på diabetes.dk

På diabetes.dk bruger vi cookies til at indsamle statistik, så du kan få en bedre brugeroplevelse.
Du kan altid slette cookies fra diabetes.dk igen. Læs mere om cookies på diabetes.dk

 

Grøntsager bidrager med mange vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre stoffer, der har betydning for vores sundhed. Det er derfor sundt at spise mange grøntsager og gerne til flere af dagens måltider. Den officielle anbefaling 6 om dagen svarende til 600 g grøntsager og frugt gælder for alle voksne. Børn i alderen 4-10 år anbefales at spise 400 g grøntsager og frugt om dagen.

Grøntsager og diabetes

Diabetesforeningen anbefaler, at du spiser mindst 300 g grøntsager om dagen, hvis du har diabetes. Du må gerne spise flere grøntsager, hvis du har appetit til det. 300 g grøntsager kan f.eks. fordeles med 100 g til den kolde mad og 200 g til den varme mad. Spis gerne forskellige slags grøntsager.

Fine og grove grøntsager

Grøntsager kan inddeles i grove og fine grøntsager ud fra indholdet af de kostfibre, der kan opløses i vand. De vandopløselige kostfibre synes at have en positiv effekt på blodsukkeret, idet de har en forsinkende effekt på optagelsen af kulhydrater fra tarmen. Det er derfor hensigtsmæssigt at spise flest af de grove grøntsager.

Grove grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags kål
  • Rodfrugter (knoldselleri, pastinak, gulerod, rødbede m.fl.)
  • Løg
  • Porre
  • Ærter
  • Grønne bønner

Fine grøntsager er f.eks.:

  • Alle slags salat
  • Agurk
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Champignon og andre svampe
  • Radiser

Rå eller tilberedte

Rå grøntsager indeholder flere vitaminer end tilberedte grøntsager. Til gengæld kan de fleste spise større mængder af tilberedte grøntsager, bl.a. fordi de er lettere at tygge.

Indholdet af kostfibre er uændret i rå og i tilberedte grøntsager.

Enkelte rå grøntsager f.eks. grønne bønner indeholder stoffer, der kan give mavekneb. Disse stoffer forsvinder ved kogning.

Du kan spise syltede rødbeder, asier, drueagurker, rødkål o.lign. uden tilsat sukker efter lyst og appetit. I mindre mængder kan du også spise ovennævnte survarer syltet med sukker. Spiser du f.eks. en stor portion rødkål med sukker, skal du regne med de ekstra kulhydrater, som sukkeret giver.

Sæsonens grøntsager

Årstidens grøntsager er bedst og billigst. Det giver også en naturlig variation i maden, hvis du vælger råvarerne efter årstiden. Mange grøntsager fås dog hele året rundt.

Majs

Majskerner indeholder ca. 20 g kulhydrat pr. 100 g. Hvis du spiser mere end 1 dl majs (ca. 50 g) i et måltid, skal du tælle hver dl ud over den første som 10 g kulhydrat ekstra i måltidet.

Avocado

Avocado indeholder ca. 13 g fedt pr. 100 g, heraf er ca. 10 g enkeltumættet fedt, dvs. det sunde fedt. Avocado bidrager dermed med væsentlig mere energi sammenlignet med de øvrige grøntsager. Hvis du skal tabe i vægt, er det derfor hensigtsmæssigt at begrænse mængden af avocado i den daglige mad.

Grøntsager og kulhydrattælling

Nogle grøntsager indeholder kulhydrat i større mængder. Grøntsager med et højt indhold af kulhydrat har stor betydning for stigning i dit blodsukker. Hvis du tæller kulhydrater og doserer insulin efter mængden af kulhydrat, kan det derfor være relevant også at tælle kulhydrat fra grøntsager med.

Tal med din behandler om det og brug dine egne erfaringer.

Se skemaet over forskellige grøntsagers indhold af kulhydrat

Senest opdateret:
25-04-2013
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister