Diabetes og spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelse

Diabetes og spiseforstyrrelser

Unge kvinder med diabetes vejer mere end deres jævnaldrende veninder. Forskerne ved ikke hvorfor, men de ekstra kilo er måske en af grundene til, at flere kvinder med diabetes oplever at få en spiseforstyrrelse.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade

Lider du af en spiseforstyrrelse, eller er du pårørende, kan du kontakte Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Telefon: 70 10 18 18

Besøg LMS' hjemmeside 

Diabetesbehandlingen, hvor man konstant skal have fokus på blodsukker, mad og fysisk aktivitet kan måske også være med til at udløse en spiseforstyrrelse. Kvinder med diabetes har således en større risiko end andre for at udvikle spiseforstyrrelsen bulimi.

Der findes mange former for spiseforstyrrelser og mange betegnelser. Nogle er anerkendte og egentlige diagnoser, andre indgår ikke i det officielle diagnosesystem.

Læs Ida Hansens historie

Læs Diabetesforeningens rapport "Diabetes og spiseforstyrrelser"

Nervøs spisevægring (Anoreksia nervosa)

Patienten sulter sig, og en af konsekvenserne er, at menstruationen udebliver. Piger med diabetes har hverken højere eller lavere risiko end andre for at få anoreksi. Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod én procent af piger og unge kvinder udvikler anoreksi.

Bulimi (Bulimia nervosa)

Patienten grovæder mindst to gange om ugen for derefter at kaste op. Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod fire procent af piger og unge kvinder udvikler bulimi. Piger med diabetes har en tre gange så stor risiko for at udvikle bulimi, dvs. tolv procent.

Overspisning

På engelsk kaldet ”binge eating disorder”. Bliver ofte forbundet med, at flere og flere får diagnosen type 2-diabetes. I en gennemgang og analyse foretaget af Diabetesforeningen (2010) viste det sig, at seks ud af otte type 1-diabetikere også overspiste. Alle var kvinder.

Diabulimi

Underdosering af insulin for at opnå et vægttab – på engelsk kaldet ”purging”. En ikke anerkendt diagnose, men en betegnelse som flere behandlere dog er begyndt at bruge. Flere udenlandske undersøgelser har vist, hvordan op mod fire ud af ti unge piger og kvinder underdoserer insulin.

Ortoreksi

Overdreven fokus på at leve sundt. Man opfinder selv fødevarer, man ikke må spise, opfinder selv diæter og planlægger maden i detaljer. Vægttab er ikke målet. En ikke anerkendt diagnose.

Megareksi

Typisk mænd, der styrketræner dagligt i timevis og spiser en særlig fedtfri og proteinrig kost for at opbygge en muskuløs og slank krop. En ikke anerkendt diagnose.

Senest opdateret:
15-07-2015
Sideansvarlige
Lisa Heidi Witt og Susanne Elman Pedersen Diætister