Fisketema

Spis mere fisk
- lyder et af de officielle kostråd.

Vi skal gerne spise ca. 350 g fisk om ugen. Godt halvdelen (200 gram) skal helst være fed fisk som f.eks. laks, makrel, sild, ørred og hellefisk.

Du kan også spise skaldyr som rejer, krebsehaler, muslinger o.lign. som en del af de 350 g fisk om ugen.

Rejer

Hvorfor er det så sundt at spise fisk?
Fisk er sundt, da de indeholder mange næringsstoffer, som vi kan have svært ved at få nok af fra andre madvarer - f.eks. jod, selen og D-vitamin.

De fede fisk indeholder også sunde fiskeolier.

Når vi spiser fisk, er risikoen for at få hjerte- og karsygdom mindre, end hvis vi ikke spiser fisk.

 

Hvordan får jeg 350 g om ugen?
350 g fisk om ugen kan du f.eks. få, hvis du spiser fisk til det varme måltid 2 gange om ugen og fisk som pålæg på ½ stk. brød de fleste dage om ugen. Du kan også spise fisken i en salat, i pitabrød, sandwich m.m.

Laks

 

Det behøver ikke være så dyrt

Det har ingen sundhedsmæssig betydning, om fisken er frisk eller frossen. Fisk på dåse, glas o.lign. er også gode alternativer. De har typisk lang holdbarhed og er forholdsvis billige. Eksempler er makrel i tomat, tun i vand eller tomat, torskerogn og fiskeboller. Marineret sild (tilsat sukker) kan du også spise, selv om du har diabetes.

Når du køber færdige fiskeprodukter f.eks. fiskefrikadeller, kan du med fordel vælge produkter med Nøglehulsmærket.

Her finder du opskrifter

I Velværekøkkenet på diabetes.dk kan du finde en række opskrifter på lækker mad med fisk. Her er nogle eksempler: