Dreng _spiser _groedGrød har været en fast del af den danske kost, siden kornet begyndte at komme til Danmark for flere tusinde år siden. Det undrer da heller ikke, for grød er både sundt, enkelt, billigt og mættende, og de fleste ingredienser kan fås fra vores eget langbrug.

Grød kan indgå som både morgenmad, aftensmad og dessert. Se opskrifter nederst på siden.


Lav din egen grød

Du kan faktisk ganske let lave din helt egen grød, lige som du vil have den. En basisgrød består normalt af:

  • 1 del gryn eller grødblanding
  • 2,5 del vand eller mælk
  • en smule salt (ca. ½ tsk. til 2 portioner)

Ca. 1/3 af grødblandingen skal bestå af gryn, der får en klistret konsistens ved kogning, og derved holder sammen på grøden. Ellers er der frit slag med korn, kerner og gryn, hvorefter grøden kan piftes op med lidt frugt, nødder og hvad fantasien ellers rækker til. Bruger du hele kerner, kan det være en fordel at sætte dem i blød 8-10 timer inden grøden skal laves, så kogetiden ikke bliver så lang.

Når du laver din egen grød, skal du være opmærksom på, at kornsorterne boghvede, majs og ris indeholder færre kostfibre og vitaminer end de fleste andre sorter. Frisk og tørret frugt får blodsukkeret til at stige, og du bør derfor begrænse indholdet i din grød til højest 1 stk. frisk eller ca. 15g tørret frugt pr. portion.

Grød til de travle

Grød er generelt hurtigt og nemt at lave, og de fleste typer kan laves i mikroovnen, hvorved kogetiden bliver reduceret. I de fleste supermarkeder kan du i dag finde færdige grødblandinger, der blot skal blandes med vand og koges. Du skal dog være opmærksom på at ikke alle færdigblandinger er lige sunde. Gå efter produkter der pr. 100g indeholder højest 13g sukker og 7g fedt, samt min. 8g kostfibre, eller produkter der er fuldkornsmærket.

Det er også blevet muligt at få grød på farten. Havregryn to go er så småt begyndt at dukke op i kæder som f.eks. Baresso og 7-Eleven. Varmt vand hældes i et bærer med gryn, låget sættes på i et minut, og så er grøden færdig. Grøden bærer fuldkornsmærket og er dermed et godt alternativ til den fede og sukkerholdige fastfood, der hersker på markedet.

Gem resterne

Det kan være en god idé at gemme dine grødrester, for de kan bruges til mange forskellige ting. F.eks. kan du blande en grødrest i dejen, når du bager brød, til at give ekstra smag, eller du kan blande det i en fars og stege det på panden som grove frikadeller. Grødresterne kan holde et par dage i køleskabet, men de kan også fryses, så du altid har en grødrest ved hånden.

Korntyper der er gode til grød

  • Hvede (herunder spelt)
  • Byg
  • Havre
  • Rug
  • Hirse
  • Ris
  • Majs (flager)

Kornene kan bruges som både hele kerner, knækkede og i flager.

grød - blodsukker og kolesterol

Kostfibre har en stabiliserende effekt på blodsukkeret, og en god portion grød til morgenmad, kan for nogen gøre det lettere at holde et stabilt blodsukker resten af dagen.

Hvis du døjer med forhøjet kolesteroltal, er det især godt at spise grød af byg og havre, da de sorter indeholder en bestemt type kostfibre, der hedder beta-glukaner, som har en god kolesterolsænkende effekt.

Fuldkorn er samtidig rige på mineraler som magnesium, kobber, zink og selen, samt B- og E-vitaminer. E-vitamin virker som antioxidant og forhindrer derved en række uønskede processer i kroppen, mens B-vitaminerne bl.a. er vigtige i omsætningen af fedt og kulhydrat.

kig efter Fuldkornsmærket

Grød er en super-spise for alle - og ikke mindst for dig, der har diabetes. De fleste typer grød har nemlig et stort indhold af fuldkorn, der er fedtfattig og har et højt indhold af kostfibre.

I fuldkorn er hele kernen med, både skaldelene og kimen, som netop er dem der indeholder de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre. Kernerne behøver ikke at være hele, de kan være malet til mel eller knækkede, bare alle kornets dele er med.

Når du handler kan du kende fuldkornsprodukterne på det orange fuldkornsmærke:

Fuldkorn _logo