Marmelade

SENSOMMER OG TIDLIGT EFTERÅR ER SYLTETID

Så er det syltetid. Og diabetes er ingen hindring for at nyde sensommerens mange, lækre syltede frugter, grøntsager og bær.

Du kan spise syltede produkter med sukker (hjemmelavede eller færdigkøbte) i mindre mængder, uden at det giver svingning af betydning i blodsukkeret. F.eks. indeholder 2 tsk. sukkersødet marmelade ca. 5 g sukker.


 

Solbaer

Sødemiddel og opskrifter

Spiser du større portioner af de syltede frugter og grøntsager – eller ønsker du at undgå sukker – kan du med fordel sylte uden tilsat sukker. Alternativt kan du sylte med lavt sukkerindhold og supplere med sødemidler.

I vores sødemiddelskema kan du se hvilke sødestoffer, der er i de forskellige sødemidler. Læs mere om sødemidler længere nede på siden.


Praktiske råd

Herunder får du en række gode råd om syltning uden eller med lavt indhold af sukker.

Små portioner

Produkter syltet uden eller kun med lidt sukker har generelt dårligere holdbarhed end tilsvarende sukkersyltede. Det er derfor en god idé at opbevare især frugt i fryseren og sylte mindre portioner ad gangen.

Hygiejne

For at mindske risikoen for mugdannelse, er det ekstra vigtigt at have friske råvarer og god hygiejne.

  • Skyl frugt og grøntsager godt, og skær evt. dårlige steder fra
  • Glas o.lign. skal være helt rene, dvs. vaskede og skoldede. Skyl dem evt. i konserveringsmiddel
  • Fyld glasset helt op og luk det straks. Tør evt. spild på kanten af med køkkenrulle først.

Opbevaring

Det syltede skal stå køligt og mørkt, gerne i køleskab eller i en kold kælder. Når glasset er åbnet, skal det stå i køleskab.

  • Det er bedst at bruge små glas, da holdbarheden er begrænset, når glasset er åbnet
  • Hvis det syltede gærer eller der kommer mugpletter, bør du kassere hele indholdet
  • Du kan forlænge holdbarheden ved at tilsætte konserveringsmiddel til det syltede. Følg anvisningen på emballagen.

Sødning

Vi anbefaler sødemidler med cyklamat, acesulfam K, sucralose, erythritol og steviol glycosid. Du kan også anvende blandinger af cyklamat og sakkarin. I vores sødemiddelskema kan du se hvilke sødestoffer, der er i de forskellige sødemidler.

Hvis du skal omregne sukkermængden i en almindelig sylteopskrift til sødemiddel, kan du med fordel nøjes med kun at anvende sødemiddel svarende til ca. den halve sukkermængde. Så undgår du, at det syltede bliver for sødt og får bismag.

Det er billigst at anvende flydende sødemiddel, sødetabletter eller natriumcyklamatpulver til syltning. Undgå strøprodukter, der giver stigning i blodsukkeret. Disse er mærket ** i oversigten over sødemidler.

Se en fyldestgørende produktoversigt over sødemidler

Du kan tilsætte 50 g sukker, rørsukker eller farin pr. 500 g frugt, uden at det giver stigning af betydning i blodsukkeret.

Geleringsmiddel

Geleringsmiddel til marmelade anvendes til at stivne marmelade og syltetøj. Du kan anvende alle geleringsmidler. Følg brugsanvisningen på emballagen.

Grøn Melatin er et specielt geleringsmiddel til sukkerfri marmelade, idet det også er tilsat sødestof. Dvs. med dette produkt får du en bestemt sødme i forhold til stivelsen.