Vingsted DK 2449

Forstå din teenager med diabetes

Når dit barn med diabetes når puberteten, er det helt naturligt, at nye spørgsmål om for eksempel hormoner og alkohol dukker op.

Hvordan påvirker puberteten mit barns diabetes? Kan jeg trygt sende min teenager til fest? Når dit barn når teenageårene, er det helt almindeligt, at nye bekymringer dukker op. Udover de konflikter om uafhængighed og grænser, der er almindelige mellem teenagere og forældre, vil du måske opleve, at der også dukker bekymringer op om, hvorvidt dit barn nu passer ordentligt på sig selv.

En teenager har brug for plads

Mange forældre har brug for at være i kontrol og vil stadig gerne vide, hvordan blodsukkeret har ligget i løbet af dagen, og for en teenager kan det være irriterende konstant at skulle stå til ansvar sin diabetes.
En teenager har brug for at få plads til at udvikle sig selv i samspil med andre, blive mere selvstændig og øve sig i at leve livet uden at forældrene blander sig. Samtidig har teenagere brug for forældrenes støtte på afstand, og nogen at tale med, om alt det der er svært.

Børn går over vandhul

Diabetes og teenagelivet

Hvad sker der i kroppen, når man som teenager med type 1-diabetes for eksempel begynder at drikke alkohol eller får menstruation?

Læs mere om at være teenager med diabetes

Din teenagers trivsel

Undersøgelser om børn og unges trivsel viser, at mange unge er udfordret på deres psykiske trivsel. Det kan være svært at leve op til alt det, der forventes af dem i skolen, fra egen side, fra forældrenes side, i forhold til udseende og venner. Unge vil helst ikke skille sig ud fra gruppen og fællesskaberne. Internettet har gjort, at unge på den ene side har fået nye fællesskaber, men har på den anden side også oplever et større pres, der gør, at mange børn og unge altid er ”på” og sammenligner sig og spejler sig I andre unge.

Unge med diabetes skal, ud over det der gælder for andre unge, også tage hensyn til deres diabetes, hvilket kan føles som uretfærdigt, når man bare har lyst til at være som alle andre.

Flere studier peger på, at unge med en kronisk sygdom kan have en øget risiko for ikke at trives psykisk. Det er selvfølgelig ikke alle, der mistrives, og der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til om en ung ikke trives, og det behøver ikke kun at skyldes diabetes.

Derfor er det vigtigt, at du som voksen lytter og har en dialog med din teenager om det, der er svært, så du kan fornemme, om de har det godt og føler, at de kan håndtere deres hverdag. Herunder kan du læse nogle gode råd, som er lavet af en teenager til sine forældre i forhold til samarbejdet om diabetes.

Kilder:
Børns vilkår:  Pres og stress: Skolen og det trygge klassemiljø, 2020
Danske Patienter: Skoleliv med sygdom

Podcast: Amandas mor fortæller 

Udover at Amanda og Amanda begge er frivillige i Diabetesforeningen, producerer de også deres egen podcast "Sukkersygt". I dette afsnit taler de med den ene Amandas mor om teenageårene med diabetes. 

Podcast-serien "Sukkersygt" er produceret af Amanda og Amanda i 2021.

Podcast: Hør 18-årige Thippes historie

Som 11-årig fik Thippe konstateret type 1-diabetes. Her fortæller hun om teenagelivet og hverdagen med diabetes og de udfordringer, hun skal forholde sig til døgnet rundt, men som hun - blandt andet takket være teknologien - har lært at leve med. 

Podcasten er en del af serien "De kronisk syge", der er produceret af Ungdomsbureauet for Radio Loud, 2021.

 

9 gode råd til forældre fra din teenager med diabetes

    9 gode råd til forældre fra din teenager med diabetes
  • 1. Lad være med at skræmme mig med statistikker

    + -

    Du har fortalt mig 100 gange, at mange års forhøjet blodsukker kan skade mig.
    Jeg ved godt, at du ønsker det bedste for mig og bekymrer dig om mig, men jeg får lyst til at lukke ørerne, når du bombarderer mig med fakta om komplikationer.

  • 2. Tro ikke altid, at jeg har gjort noget dumt, når mit blodsukker er højt

    + -

    Selv om det er svært at tro, er det ikke altid min skyld. Det er det nogle gange, men ikke altid. Blodsukre kan være mærkelige, selvom man gør alting rigtigt. Lad være med at skælde ud og lad os finde ud af, hvad vi skal gøre nu.

  • 3. Bemærk, når jeg har gjort noget godt – ikke kun når jeg gør noget dumt

    + -

    Måske har du glemt, at det er hårdt arbejde at passe sin diabetes. Og det er ikke sjovt! Jeg er måske ikke perfekt, men jeg gør mange ting rigtigt hver dag for at holde mig i live. Derfor kunne det være skønt, hvis du gav et klap på skulderen for det arbejde, jeg gør godt.

  • 4. Vær ikke altid den klogeste på min diabetes – men overlad mig heller ikke helt til mig

    + -

    Jeg ved godt, at det er en svær balance, men jeg gider ikke høre om alt det, jeg burde gøre hele tiden.
    Jeg har brug for at klare det på min egen måde. Men selvom jeg hader at skulle indrømme det, er jeg glad for, at du passer på mig.

    Lad os snakke om, hvor du kan stole på mig, og hvor jeg måske stadig har brug for din hjælp og støtte.

  • 5. Gør dig umage med at forstå diabetes fra mit synspunkt

    + -

    Du aner ikke, hvad det vil sige at have diabetes, hvis du ikke selv har det. Faktum er, at diabetes er uretfærdigt, ubehageligt, kræver en masse arbejde. Kort sagt – it sucks!

    Derfor skal du heller ikke opmuntre mig eller sige, at det ku’ være meget værre. Lyt til mig, når jeg synes, at det er svært eller har brug for at brokke mig.

  • 6. Fortæl ikke alle om min diabetes – specielt ikke, når du lige har mødt dem

    + -

    Har du nogen idé om, hvor pinligt det er?! Jeg ved, at du mener det godt, men jeg ønsker at passe ind – ikke at stikke udenfor.

    Giv mig en chance for selv at fortælle folk om min diabetes, når jeg er klar til det.

  • 7. Forstå, at jeg aldrig bliver perfekt til at passe min diabetes – uanset hvor højt I ønsker det

    + -

    Jeg ved, det kan gøre dig nervøs, når du ser et højt blodsukker eller bemærker, når jeg ikke træffer verdens bedste valg af mad! Men ingen er perfekte til at styre deres diabetes. Jeg gør mit bedste og ja … ja ... måske kunne jeg gøre det bedre – men jeg skal altså også have et liv!

  • 8. Begræns ikke mine aktiviteter, fordi jeg har diabetes

    + -

    Hvis du begrænser mig, vil folk måske se mig som svag, skrøbelig eller syg. Jeg kan det samme som alle andre – selvom det måske kræver lidt ekstra kreativitet.

    Sport, rejser, overnatninger og fester kan alt sammen gøres på en sikker måde. Støt mig i at finde den gode vej til at gøre det hele muligt.

  • 9. Vær ikke "madpoliti" over for mig

    + -

    Ja, jeg træffer valg, du ikke kan lide, og som måske heller ikke altid er lige smarte. Men det hjælper ikke at prøve på at kontrollere, hvad jeg spiser. Hvis du gør dét, vil jeg gøre mit bedste for at undgå dig, når jeg skal spise.

    Husk, at en velreguleret diabetes er mulig, selvom man ikke spiser sundt hele tiden.


    Kilde: Frit oversat efter: Behavioral Diabetes Institute (What parents can do).

1600X600px1

Har du spørgsmål om din teenagers trivsel?

Vi er her for at hjælpe