Gravid 1

Graviditet, blodsukker og type 1-diabetes

Når du er gravid og har type 1-diabetes, er det en god idé at måle dit blodsukker mindst 6-7 gange dagligt.

Du anbefales at måle dit blodsukker ofte, når du er gravid – mindst 6-7 gange dagligt. Mål det for eksempel før og efter hvert hovedmåltid og inden sengetid. Din diabetesbehandler vil vejlede dig i forhold til din situation.

Blodsukkeret hos gravide kvinder, som ikke har diabetes, ligger ml. 4 og 6 mmol/l. I det interval, har både mor og foster det bedst.

Højt og lavt blodsukker under graviditeten

    Højt og lavt blodsukker under graviditeten
  • For højt blodsukker

    + -

    Sukkeret i blodet passerer frit over moderkagen til barnet. Når blodsukkeret er for højt kan det føre til, at barnet bliver overvægtigt. For tidlig fødsel forekommer også hyppigere end normalt, når blodsukkeret har ligget højt længe.

    Ved meget høje blodsukkerværdier – over 15 mmol/l – samt i forbindelse med kvalme og opkastninger kan der dannes ketonstoffer, som kan føre til syreforgiftning.

    Derfor er det vigtigt at måle ketonstoffer i blodet eller i urinen, hvis du kaster op, har kvalme og et blodsukker over 15 mmol/l.

    Hvis du måler forhøjede ketonstoffer i urin eller blod, bør du kontakte til din diabetesbehandler, da en syreforgiftning kan være livstruende for både mor og foster.

    Læs mere om blodsukker og måling her

  • For lavt blodsukker

    + -

    For lavt blodsukker (hypoglykæmi) er ikke usædvanligt under graviditeten. Både mild og svær hypoglykæmi skal hurtigst muligt behandles med ekstra kulhydrater i form af for eksempel æblejuice eller druesukker. Hav derfor altid ekstra kulhydrater med dig.  

    Der er ikke beskrevet fosterskader som følge af hypoglykæmi.
    Et egentligt insulinchok indebærer dog altid en risiko for både mor og foster. Derfor er det vigtigt, at folk omkring dig ved, hvad de skal gøre for at hjælpe dig. Ved bevidstløshed skal der gives Glukagon eller ringes 112.

    Læs mere om blodsukker og måling her