Ømhed

Diabetisk nervesygdom (neuropati)

Nervesygdommen (neuropati) skader nerverne, og det kan give problemer med indre organer, muskler og huden.

En hyppig følgesygdom til diabetes er, at kroppens små blodkar bliver ødelagt. Det kan blandt andet gå ud over de blodkar, der transporterer ilt rundt i kroppen f.eks. til nervecellerne. Hvis nerveceller mangler ilt, går de til grunde.

Hvilke skader kan neuropati give?

Diabetisk nervesygdom kan give skader i:

  • Det sensoriske nervesystem, som består af nerver, der er relateret til følesansen (f.eks. kulde/varme og smerte)
  • Det motoriske nervesystem, som består af nerver relateret til de muskler, som bliver styret af vores vilje (f.eks. arme og ben)
  • Det autonome nervesystem, som består af nerver til de indre organer og blodkar (f.eks. hjerte, blodtryk, vejrtrækning og mave-tarm funktion)

Fakta og behandling

    Fakta og behandling
  • Fakta om perifer neuropati

    + -

    Perifer neuropati er skader i det sensoriske og det motoriske nervesystem, og det rammer typisk tæer, fødder, ben og hænder.

    Den hyppigste form er polyneuropati, hvor mange nerver er beskadiget, og det giver typisk smerter/føleforstyrrelser i fødder og ben.

    Symptomerne er meget individuelle. Nogle har en fornemmelse af at gå på vat, og/eller overfølsomhed, når huden bliver berørt. Smerterne bliver ofte stærkere om natten. Andre oplever problemer med at holde balancen og udvikler usikker gang, fordi de nerver, der korrigerer fødderne, er svækket.

    Største gene er fodsår og fejlstilling af tæer

    Når nerverne til musklerne bliver svækket, bliver muskelkraften også nedsat. Det kan give problemer med fejlstilling af fødder og tæer, som på sigt kan resultere i fodsår. Tab af følesans kan også medvirke til, at du får fodsår, fordi det er svært at mærke en lille rift f.eks. på grund af en sten i skoen. Oveni betyder den nedsatte blodtilførsel, at dine sår kan have sværere ved at hele, så små sår får lov til at udvikle sig.

    Hvis du oplever symptomer på perifer neuropati, er det en god idé, at du konsulterer din læge.

  • Behandling af perifer neuropati

    + -
    • Nedsat følesans: Kan du ikke få nogen behandling for
    • Smerter og snurrende fornemmelser i fødder og ben: Kan du få behandlet med flere typer medicin såsom mild smertestiller kombineret med mildt sovemiddel, eller visse typer medicin, der normalt bliver ordineret i tilfælde af epilepsi og depression
  • Fakta om autonom neuropati

    + -

    Autonom neuropati er skader i det autonome nervesystem og rammer typisk urinblæren, hjertet, mave-tarmsystemet og seksuelle funktioner.

    Pulsen

    Den justering af pulsen, der normalt sker i takt med fysisk aktivitet, bliver nedsat, når der er skader på de nerver, der regulerer pulsen. Derfor bliver pulsen højere, når du sover, og omvendt stiger den ikke nok, når du anstrenger dig fysisk.

    Normalt stiger pulsen, når blodsukkeret er lavt. Så hvis denne mekanik ikke længere virker, bliver det sværere at fornemme, når blodsukkeret begynder at falde.

    Blodtrykket

    Blodtrykket bliver påvirket, hvis du får skader på de nerver, der regulerer blodtrykket. Det kan betyde højt blodtryk om natten og om dagen lavt blodtryk, som gør dig svimmel, når du rejser dig.

    Mave og tarm

    Mavesmerter, diarré og forstoppelse kan være tegn på, at nerverne til mave og tarme er skadet. Denne tilstand hedder gastroparese

    Du kan læse mere om diabetes og gastroparese her

    Blæren

    Hvis nerverne til blæren bliver skadet, kan du få blærebetændelse, og det kan på sigt også betyde, at du får sværere ved at tømme blæren.

    Sved

    Hvis du oplever kraftige udbrud af sved – især i ansigtet – når du spiser og drikker, kan det være fordi, nerverne til svedkirtlerne er skadet. På fagsprog hedder det gustatorisk sved. Skader på svedkirtlerne kan også give det modsatte problem, dvs. at svedproduktionen bliver nedsat, og det kan give tør og sart hud.

    Seksuel funktion

    Mænd med diabetes kan opleve rejsningsbesvær, og kvinder med diabetes kan opleve tørhed i skeden. Begge dele er tegn på, at nerverne til kønsdelene er blevet skadet.

    Læs mere om sexliv og diabetes her

    Hvis du oplever symptomer på autonom neuropati, er det en god idé, at du kontakter din læge.

  • Behandling af autonom neuropati

    + -

    Lavt blodtryk/svimmelhed:

    • Brug støttestrømper
    • Spis mere salt (det øger blodtrykket)
    • Du kan evt. blive behandlet med medicin
    • Gør det til en god vane, at du rejser dig langsomt, når du har ligget eller siddet i nogen tid

    Mave-tarm problemer:

    • Medicin, der øger bevægelsen i mave og tarm
    • Tyg maden grundigt (eller prøv at blende/mose maden, så du aflaster maven)
    • Spis færre måltider
    • Nedsæt mængden af fedt i maden

    Blæreproblemer:

    • Kan du få behandlet med medicin

    Sved:

    • Kan du få behandlet med en særlig creme til at reducere produktionen af sved

    Seksuel funktion:

    Nedsat seksuel funktion kan du afhjælpe på en række forskellige måder

    Læs mere om seksuelle komplikationer her

     

Hvad er årsagerne?

Neuropati er især en potentiel følgesygdom, når du har haft diabetes i mange år. Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at nervesygdom opstår, men de mener, det hænger sammen med reguleringen af blodsukker.

Velreguleret blodsukker, og sund livsstil, kan hæmme udviklingen, mens dårligt reguleret blodsukker øger risikoen. Andre faktorer, der øger risikoen for at få neuropati, er rygning, overvægt og arvelighed.

Hjerte

Hvad kan du selv gøre?

Det bedste, du kan gøre for at passe på dig selv, når du har diabetes, er at holde dit blodsukker så godt reguleret som overhovedet muligt. Jo bedre dit blodsukker er reguleret, jo bedre forebygger du enhver forværring af din diabetes.  

Fødder Tjekkes

Pas godt på dine fødder

Rygning

Stop med at ryge, hvis du ryger

Kend Dine Nerver

Få styr på nerverne

Diabetes kan skade nerverne, og det kan give problemer med følesans, muskler og de indre organer.

Få fire tips til at passe godt på nerverne

Læse Se

Viden om følgesygdomme

Et liv med diabetes kan påvirke kroppen på mange måder. Heldigvis oplever færre og færre alvorlige følgevirkninger af diabetes. Her får du en oversigt over de steder i kroppen, diabetes oftest påvirker, samt hvad du kan gøre for at forebygge følgesygdomme.

Gå til oversigt

Vi er her for at hjælpe

Er du bekymret?

Vi er her for at hjælpe

Tal med Diabetesrådgiverne om, hvordan du passer godt på din krop.