Olie, mælkeprodukter, nødder, kerner

Fedt

Fedt giver energi, leverer livsvigtige fedtsyrer og hjælper optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

Din krop har brug for fedtstof. Det handler dog ikke kun om, hvor meget fedt du spiser, men også hvilken type fedt du vælger – for fedt er ikke bare fedt. 

Hvilken type fedtstof skal jeg vælge?

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og det er fedtsyrernes kemiske opbygning, der har betydning for fedtstoffernes sundhedsmæssige effekt. Vælg især umættet fedt fra planter og dyr og i mindre grad mættet fedt.

Vær opmærksom på, at fedt bidrager med dobbelt så mange kalorier som kulhydrat og protein pr. gram.

Hvis du ønsker at tabe dig, kan det derfor være en god idé at spise mindre af alle former for fedtstof. Selvom du ikke skal gå ned i vægt, er det fortsat vigtigt at spise mindre af det mættede fedt. Derimod kan du evt. øge mængden af enkelt- og flerumættet fedt i maden.

Mættet fedt

Mættet fedt stammer primært fra dyr og findes f.eks. i mælk, ost, fløde, fedt kød, smør, blandingsprodukter som f.eks. Kærgården, stegemargarine, pølsevarer, og kager.

Kokos- og palmeolie er også mættet fedt.

Flerumættet fedt

Flerumættet fedt stammer primært fra fisk og planter. Du finder flerumættet fedt i fede fisk som f.eks. sild, makrel, laks og torskelever. Du kan også finde det i minarine, plantemargarine, majsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og fiskeolie.

De fede fiskeolier (Omega-3 og Omega-6) er flerumættede fedttyper, og er essentielle – det vil sige, kroppen kan ikke selv producere dem og skal derfor have dem tilført via kosten.

Enkeltumættet fedt

Enkeltumættet fedt stammer primært fra planter og findes f.eks. i rapsolie, olivenolie, avocado, nødder, mandler og flydende margarine. Især det enkeltumættede fedt har en gavnlig effekt i forhold til blodets indhold af kolesterol. Derfor kaldes det enkeltumættede fedt for ”det sunde fedt”.

Kolesterol

Kolesterol er en speciel type fedtstof, der transporteres rundt i blodet. Kolesterol indgår bl.a. i kroppens opbygning af celler og er nødvendigt for en lang række vigtige funktioner i kroppen.

Kolesterol findes også i den mad, vi spiser (f.eks. æg, rejer og indmad), men det har mindre betydning for ens kolesteroltal. Jo federe mad vi får, desto mere kolesterol dannes i kroppen. Det er derfor særligt det mættede fedt, der medvirker til at give forhøjet kolesterol i blodet. Umættet fedt hjælper til at sænke kolesteroltallet.