Mor På Stranden

Angst for følgesygdomme (senfølger)

Bekymringen for følgesygdomme kan motivere til at passe din diabetes ekstra godt – men det kan også give angst.

For nogle kan bekymring og angst være en motivationsfaktor, så de får målt blodsukker, dyrket motion og spist sundt. På den måde kan det virke som en ”motor” i din diabetesbehandling.

Omvendt kan angst og bekymring tage overhånd, så den overskygger din egenomsorg. Hvis det sker, virker det som en ”bremse” i din diabetesbehandling og reducere din livskvalitet.
Bekymring og angst kan altså virke begge veje.

Følgesygdomme er en reel risiko

Når du har diabetes, har du med årene højere risiko for at udvikle bl.a. hjerte-, øjne- eller nervesygdomme. Derfor er det helt naturligt, at du bekymrer dig om dit helbred, og at det kan gøre dig ængstelig i forhold til, hvad fremtiden bringer.

Usikkerheden er en faktor

Personer med diabetes lever i dag både bedre og længere – takket være bedre medicin, bedre overvågning/regulering af blodsukker og bedre behandling.

Når angsten for følgesygdomme alligevel kan være en stor byrde at leve med, så er det ikke mindst fordi, du hverken ved hvordan – eller hvor meget – de rammer dig. Måske viser dine bekymringer sig at være unødige, fordi du slet ingen følgesygdomme får.

Læs mere om følgesygdomme her

Få styr på fakta, tanker og angst

    Få styr på fakta, tanker og angst
  • Fakta og viden kan give tryghed

    + -

    Vil du din angst til livs, er det en god start at få styr på fakta omkring din diabetes.

    Når dine bekymringer fylder meget, anbefaler vi ikke, at du søger efter viden på internettet eller blandt venner og bekendte. For her vil du som regel kun finde historier og information, som bekræfter dig i, at det står galt til, hvilket vil øge din angst.

    Internettet er et godt redskab til at finde generelle informationer, men det ved ikke noget om lige præcis dine sundhedsdata. Det samme gælder venner, familie og kollegaer.

    Personlige sundhedsdata er bedre end generelle data

    Du skal derfor søge hjælp hos dine diabetesbehandlere, som har kendskab til lige præcis din situation og dine data. Dine behandlere er de bedste til at tale med dig om din risiko for lavt blodsukker og for følgesygdomme.

  • Tanker har magt

    + -

    Vores tanker påvirker os næsten kontant, og de er udgangspunktet for mange beslutninger og handlinger i vores dagligdag. Tankerne har også stor betydning for, hvordan vi har det følelsesmæssigt, og hvordan vi reagerer fysisk.

    Du kan ikke styre dine tanker

    Du kan ikke styre, hvilke tanker der popper op i dit hoved, men du har altid mulighed for at vælge, hvordan du forholder dig til dine tanker. Du har altså altid mulighed for at anskue tingene på mere end én måde, men det kræver, at du er bevidst om dine tanker.

    Er tanker virkelighed?

    Tanker er ikke virkeligheden, men din personlige fortolkning af virkeligheden. Negative tanker og ”katastrofetanker” er oftest demotiverende og nedbrydende for selvværd og selvtillid. Hvis du kan træne dig selv i at blive bevidst om dine tanker og deres effekt, kan du ændre dine tanker til at være mere positive og opbyggende, så du får energi og motivation til at håndtere din angst og din diabetes.

    Eksempel: Når du f.eks. tænker ”Jeg har slet ikke styr på min diabetes”, så prøv at ændre din tanke til ”Jeg har ikke så meget styr på min diabetes, som jeg ville ønske, jeg havde. Men det kunne være værre, og jeg gør mit bedste. Hvad skulle der mon til, hvis jeg skulle gøre det endnu bedre”. Kan du mærke, hvilken forskel, det gør?

    Læs mere om mindfulness og positiv psykologi

 

Børn På Cykel

Angst for lavt blodsukker

Senior Læser Blad

Angst og diabetes

600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.