Bedstemor Med Pige

Depression og diabetes

Når man har diabetes, er der dobbelt så stor risiko for at få en depression ift. personer, der ikke har en kronisk sygdom.

Hvad er depression?

Som oftest taler man om depression, hvis du gennem længere tid (over nogle uger) har følt dig vedvarende nedtrykt, haft nedsat lyst, energi, interesse og øget træthed. Det er anderledes end følelsen af at være f.eks. fyldt op, drænet af energi eller ked af det, som vi alle oplever indimellem – måske især personer med diabetes.

Diabetes påvirker din egenomsorg

Depression er ikke tegn på personlig svaghed, og du kan ikke ”bare tage dig sammen”, når du har en depression. Depression er en alvorlig tilstand, du ikke må ignorere. For uden hjælp og behandling kan den vare i lang tid, og det påvirker din egenomsorg og dermed risiko for følgesygdomme.

Årsager og symptomer

Alle mennesker kan få en depression. 15 % af alle danskere vil på et eller andet tidspunkt i deres liv udvikle symptomer på depression. Når du har diabetes, er din risiko fordoblet.

Rammer lyst og ydeevne

En depression påvirker, hvordan du tænker, føler og fungerer i din hverdag. Det rammer dig på din lyst og ydeevne, og har du en depression, vil du for det meste ikke kunne magte eller overskue hverdagens opgaver – det gælder også din diabetes. 

Diabetes og depression

    Diabetes og depression
  • Depression går ud over din egenomsorg

    + -

    Depression giver typisk dårligere koncentration, manglende overblik, forringet evne til at træffe beslutninger plus tendens til bekymringer, selvbebrejdelse og skyldfølelse.

    Når du mangler overskud og energi, har du mindre fokus på mad, motion, blodsukkermålinger og kontroller hos din diabetesbehandler. En depression kan derfor påvirke både din livskvalitet, din egenomsorg og din diabetesregulering negativt.

    Depression og diabetes forstærker således hinanden.

  • Behandling af depression styrker din egenomsorg

    + -

    Ligesom depression påvirker din egenomsorg negativt, vil det påvirke din egenomsorg positivt, når du får behandlet din depression.

    Det er svært at passe din diabetes optimalt, hvis du ikke har overskud til det. Det er derfor vigtigt, at din depression bliver behandlet, så du kan passe på dig selv og din diabetes igen.

    Sammenhængen mellem diabetes og depression betyder, at det er ekstra vigtigt at tage depression alvorligt, når du har diabetes.

  • Hjælp og behandling

    + -

    Selvom du synes, du har nogle af symptomerne, så betyder det ikke nødvendigvis, at du er deprimeret.

    Det er vigtigt, at du søger hjælp hos din praktiserende læge, eller din diabetesbehandler, hvis du er i tvivl.

    Behandlingen kan være psykologisk behandling/samtale og/eller medicin. Behandlingen af depression er altid individuel og bliver planlagt efter dit behov.

  • Tip: Fasthold din døgnrytme

    + -

    Det er helt naturligt, at dine søvn- og spisevaner ændrer sig, når du har en depression. Måske får du rykket rundt på døgnet, så du går senere og senere i seng, og derfor sover længere om morgenen. Måske mister du appetitten, eller måske begynder du at spise mere. Prøv at fastholde den døgn- og spiserytme, du havde inden, du fik en depression.

    Nedjuster kravene til dig selv

    Nogle kommer i så dyb en depression, at bare det at stå op om morgenen, rydde op eller gå en lille tur kan virke helt uoverskueligt. Slå ikke dig selv i hovedet med, at du er doven og bare ”skal tage dig sammen”. Du er syg, og det er nødvendigt, at du nedjusterer dine krav til dig selv.

  • Gør ting, der gør dig godt

    + -

    Ud over at have en fast struktur i hverdagen er det vigtigt, at du laver nogle af de ting, der gør dig godt.

    En depression kan fjerne al lyst til at lave det, som plejede at gøre dig i godt humør. Tænk over, hvad der plejede at gøre dig i godt humør. Lav en liste. Og gør nogle af tingene – eventuelt i mindre og overskuelige doser.

    Skriv ”det gør mig godt” dagbog

    En depression rammer dig på din lyst. Du vil derfor højst sandsynligt ikke mærke glæde ved en aktivitet på forhånd, men du vil måske komme i bedre humør undervejs eller bagefter. Her er det vigtigt, at du mærker efter, hvad aktiviteten gjorde ved dig. Skriv det ned i en dagbog, som kan bekræfte dig i, hvad der har gjort dig godt.

    Lav faste aftaler med dig selv

    Det kan være en god hjælp at lave nogle faste aftaler med dig selv. Du kan eventuelt lave et aktivitetsskema, hvor du helt konkret skriver dine planer ind. Ikke løse aftaler som ”gå to ture hver uge” – men ”tirsdag og torsdag en times gåtur fra kl. 10 – 11”.

    Du kan hjælpe dig selv ved at skabe struktur i din hverdag, så du hver dag:

    • Sørger for at få sovet, spist, rørt og hvilet dig
    • Kommer udenfor i den friske luft
    • Kommer i bad
    • Holder dit hjem ryddeligt og rent
    • Har kontakt til andre mennesker i den dosis, du kan magte

     

    Kilde: 1. Diabetesforeningens panelundersøgelse om psykiske problemer. Undersøgelsen bygger på 812 besvarelser fra Diabetespanelet, maj 2014.

     

Vil du vide mere om depression?

En depression påvirker både din fysiske og din psykiske trivsel.

Det kan du læse mere om på Psykiatrifondens hjemmeside

 

Hjerte

Viden om mental sundhed

Livet med med diabetes kan også påvirke den mentale sundhed. For mange kræver sygdommen opmærksomhed døgnet rundt. Her får du viden om og tips til at håndtere nogle af de udfordringer, der påvirker den mentale sundhed hos mennesker med diabetes. 

Oversigt for mental sundhed
600Px

Diabetes kan også påvirke psyken

Oplever du, at du har det svært? Vi er her for at hjælpe.