Kan en infektion med Covid-19 give diabetes?

Flere forskere og læger mener, at en infektion med COVID-19 muligvis kan resultere i en diabetesdiagnose som følge af infektionen. Forskningschef i Diabetesforeningen, Tanja Thybo, giver sit syn på sagen.

Ikon Corona Og Diabetes
12. december 2021 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

OBS, indholdet i nedenstående artikel kan være forældet.

Flere forskere og læger mener, at en infektion med COVID-19 muligvis kan resultere i en diabetesdiagnose som følge af infektionen. Læger beretter om flere tilfælde af patienter, der udvikler diabetes, mens eller kort efter de haft coronavirus. Der er forskellige teorier om, hvad det skyldes. 

En af teorierne er, at COVID-19 kan inficere de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen og forstyrre deres evne til at producere hormonet, der regulerer blodsukkeret. En anden teori er, at immunforsvaret i bekæmpelsen af COVID-19 ved et uheld også kommer til at beskadige celler i bugspytkirtlen. Resultaterne af to undersøgelser understøtter teorien om, at COVID-19 kan øge risikoen for at udvikle diabetes, men intet kan dog endnu bekræfte teorien med sikkerhed. Flere forskningsprojekter er i gang for at undersøge den mulige sammenhæng mellem COVID-19 og diabetes nærmere.

Tanja Thybo 1
Tanja Thybo, Chef for Forskning og Viden

Kommentar: Der er rigtig mange studier, der ser på sammenspillet mellem COVID-19 og diabetes. Både i forhold til, om man bliver mere syg eller lettere bliver smittet, når man har diabetes, men også som i de omtalte studier, hvor man har set på, om man er i større risiko for at få diabetes efter en COVID-19 infektion. Det er et rigtig spændende felt, og det kunne ifølge disse studier godt se ud som om, at der er noget i det i forhold til en risiko for at udvikle diabetes efter en COVID-19 infektion. Men det er for tidligt at konkludere noget på baggrund af de studier, der er tilgængelige lige nu.