”En gamechanger”: Ny teknologi får grønt lys hos vores naboer

Det britiske institut National Institute for Health and Care (NICE) anbefaler, at en lang række mennesker med type 1-diabetes får tilbudt et hybrid closed loop-system i deres behandling. Diabetesforeningen vil følge udviklingen tæt og håber, anbefalingerne kan inspirere det danske sundhedssystem.

Looping
13. november 2023 | Af Simon Festersen sfe@diabetes.dk

I England, Nordirland og Wales* falder julen tidligt i år for en stor del af befolkningen med type 1-diabetes. NICE – det britiske svar på Behandlingsrådet - har nemlig anbefalet, at de får tilbudt et hybrid closed loop-system i deres diabetesbehandling.

Helt konkret gælder det børn og unge under 18 år, gravide og alle med type 1-diabetes, der har et langtidsblodsukker over 58 mmol/mol, og som oplever mange tilfælde af lavt blodsukker, selv om de allerede behandles med enten en sensorbaseret glukosemåler eller insulinpumpe. 

Anbefalingen kommer fra det magtfulde britiske institut NICE, hvis opgave er at komme med retningslinjer for den rette brug af bl.a. sundhedsteknologi – og som regel efterleves de af sundhedsmyndighederne.   

– Vi kan kun glæde os over, at teknologien nu kommer så mange mennesker med diabetes til gavn. Samtidig markerer det et skridt mod mere avancerede behandlingsmuligheder, siger Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo.

– Anbefalingerne viser også, at vores engelske naboer tør at investere i moderne diabetesteknologi, selv om sundhedsvæsnet – ligesom herhjemme – på mange måder virker presset, og det er et eksempel til efterfølgelse. For vi ved, at teknologien kan løfte behandlingen, forebygge hospitalsindlæggelser og sikre den enkelte med diabetes et bedre liv, fortsætter hun. 

En besparelse i det lange løb

Hybrid closed loop er af flere danske diabeteslæger blevet spået en lovende fremtid. Bl.a. viser data fra Steno Diabetes Center Copenhagen, at mennesker med diabetes, der behandles med et hybrid closed loop-system, opnår et lavere langtidsblodsukker end dem, der bruger pumpe uden forbindelse til sensor.

Også på den internationale teknologi-konference ATTD vinder teknologien hvert år mere anerkendelse i takt med, at flere og flere studier kaster lys over, hvordan den kan forbedre diabetesbehandlingen.

Overlæge i NICE Jonathan Benger kalder teknologien ”en gamechanger” for mennesker med type 1-diabetes, da den bedre kan hjælpe til at holde blodsukkeret inden for det anbefalede område, og med det følger en masse positive effekter. 

– Et stabilt blodsukker giver mindre risiko for at udvikle en række alvorlige følgesygdomme, der er en tung behandlingsudgift i NHS (det britiske sundhedsvæsen, red.). Hybrid closed loop vil dermed både kunne sikre bedre livskvalitet for patienterne og spare NHS penge i det lange løb, siger han.

Diabetesforeningens forskningschef, Tanja Thybo, ser samme store potentiale i teknologien.

– Hybrid closed loop er kommet for at blive. Teknologien bliver kun bedre med årene, og vi i Diabetesforeningen holder nøje øje med dens udvikling. Samtidig kæmper vi videre for, at alle danskere med diabetes får adgang til de teknologier, der kan give det bedst mulige liv med diabetes og samtidig aflaste sundhedsvæsnet, siger hun.

Ifølge diabetestal.nu vil over halvdelen af de cirka 34.000 danskere med type 1-diabetes leve op til NHS’ kriterium om at have et langtidsblodsukker over 58 mmol/mol og dermed få tilbudt et hybrid closed loop-system. 

*Normalt gælder NICEs anbefalinger også Skotland, men her er man allerede i gang med at implementere egne retningslinjer for udbredelsen af hybrid closed loop.

Læs mere

Automatiske insulinpumper giver den bedste blodsukkerregulering

Første uafhængige software til Looping godkendt i USA

Loopers og Do It Yourself (DIY)